Отець Андрій Кащук: «Проповідь треба не тільки вислухати, а й втілити в життя».

5-02-2012    Доволі часто можна почути нарікання парафіян на те, що проповідь священика була надто довгою. Але ж для чого стільки старань, часу? Що таке проповідь? Просто елемент Літургії чи щось значно вагоміше? Яка мета проповідника, чи відрізняється він від лектора, вчителя, спікера? Якщо ж замість багатьох очікуваних слів після Євангелія миряни почули лише християнське привітання та «Амінь!», то це отець не підготувався, а, можливо, - щось інше? На ці запитання 10 лютого 2012 р. Б. на духовних бесідах ЛМГО «Українська молодь – Христові» отримала відповіді від проповідника з десятирічнимдосвідом священнослужіння,

о. Андрія Кащука. Тож подаємо уривки з розмови священика.

«Той, хто проповідує на амвоні, на відміну від спікера чи лектора, говорить не від себе, а від Церкви. Він використовує досвід тисячі мучеників, святих. Проповідником може бути не лише отець, а й монах, мирянин. Проте обов'язковою умовою є здобуття богословської освіти. Необхідно, щоб проповідник мав зв'язок зі Святим Духом, що означає життя в Бозі. Коли немає контакту з Господом, то людина проповідує себе. Щось на зразок: погляньте, який я начитаний. Тож потрібно говорити і не складними термінами, і не надто просто, а в дохідливій до слухача формі. Також так, щоб людина, яка стоїть остання в храмі, аж біля дверей, чула слово проповідника.

Адже кожне слово є важливим і має вплив. Скажімо, коли говорив Іван Золотоустий, то люди каялися і переставали грішити. Вони змінювали спосіб свого життя. Одна жінка, яка стояла в церкві, сказала до св. Івана Золотоустого: «Золоті уста Твої, Іване!». Але ж і знаємо, що діяло слово Адольфа Гітлера. Люди втрачали свідомість. Вони кидали свої сім'ї, брали у руки зброю та йшли вбивати чужих жінок і дітей, бо так сказав фюрер. Цим і відрізняється проповідь – свободою. Господь дав десять заповідей, кажучи, що ти можеш так робити, - і за це тобі буде нагорода, але Я тебе не змушую. Скажімо, не чужолож, бо не матимеш впорядкованого інтимного життя, а захворієш. Проте інколи для людей важливіша думка артистки, яка вважає, що жінка повинна мати трьох чоловіків для різних потреб.

5-02-2012a Проповідник ніколи не може своїм вірним наказувати. Його місія вказати, що Боже, а що - диявольське, це чорне чи біле, ось правда, а інше – брехня. Багато священиків через це загинуло. Серед них і о. Омелян Ковч із Перемишлян, який хрестив євреїв. Німці, усвідомлюючи, що діяння священика їм не на користь, бо робить із євреїв християн, ув'язнили його у Майданеку. Митрополит Андрей Шептицький, маючи вплив, міг звільнити отця. Проте о. Омелян Ковч просив митрополита не робити цього, бо він потрібен в'язням як священик...

      Погоджуюся, інколи проповідь важко навіть слухати, проте потрібно ще й втілювати її в життя. Зрозуміло, що неабиякий вплив на парафіян має пастир. Він повинен бути прикладом, тобто не лише Cлово, а й Діло. Також його проповідь має дійти до людських сердець. Це нелегко, особливо, коли у тебе малий духовний досвід. Перше речення проповідника має бути, немов блискавка, яка дає людям світло на те, про що він говоритиме. Сміються, що коли проповідь священика триває десять хвилин, то це слова від нього, десять-п'ятнадцять хвилин – від Бога, а більше п'ятнадцяти хвилин – це вже не від Бога. Проповідь є для того, щоб наштовхнути людей на роздуми, активізувати до дії, розставити акценти в житті. На сьогодні вірні критику не сприймають. До прикладу, розповідав отець з Оброшина: «Зустрів парафіянина п'яного. Розпочав як психолог: ви такий хороший господар, у вас така корова, а що ж ви так напилися? Та впадете, переїде вас машина - і що буде?». А той йому відповів: «Похорон... Хіба не хочете на мені заробити?». Отець був шокований, бо людина звела усе до матеріального...

Справді, мабуть, не варто говорити проповіді спонтанно. Особисто я люблю мати план, щоб не зайти «далеко у ліс».

Можна наводити приклади з власного досвіду, проте треба бути дуже обережним. Одного разу парафіянка сказала до мене: «Для чого ви розповіли про мене?». Я не називав її імені. Так, я досягнув успіху, тому що вона зрозуміла, що їй варто змінюватися, та чи не відштовхнув я її? Адже здогадатися могла не тільки вона, а й інші люди, присутні у Церкві. Хоча, в іншому випадку, завдяки моїй проповіді, мати дала життя дитині, не зробила аборту. Тоді я сказав: «Нам треба бути відкритими на Боже провидіння, навіть, якщо Господь закликає нас до подвигів. Подвигом є відстояти Правду в житті;подвигом є прийняти четверту дитину, навіть якщо твоє помешкання має 20 кв.м».

Бувають різні обставини. Інколи хочеш сказати на проповіді одне, а говориш зовсім інше. Також, згадав випадок, про який мені розповідав батько. Він навчався у Санкт-Петербурзі у семінарії із хлопцем, який боявся проповідувати. Тож просив допомоги у семінаристів. На що вони йому сказали: «Не хвилюйся. На кафедрі буде лежати аркуш паперу, на якому писатиме проповідь. Ти усе зачитаєш». Прийшовши за кафедру, він глянув на листок, який, як виявилося, був чистий. Стоїть, усі дивляться на нього, зокрема й єпископи. Він перехрестився і каже: «Браття й сестри, спасайтеся, хто як може». Смішно. Проте він промовив найважливіше.

Смішний випадок трапився  і зі мною. Впродовж парастасу я час від часу не міг стриматися від сміху. 5-02-2012bА все це тому, що попала мені в руки карточка з написом: «За мого свекра Івана, за свекруху Марію, щоб тяжко не мучилися в пеклі»...

Щодо запитання: чи можна у проповіді агітувати чи висловлювати симпатії політику? В УГКЦ наголошувати на якомусь кандидатові заборонено. Церква і держава відокремлені. Священик може бути політиком, але він має покинути душпастирство. Знаємо, що митрополит Андрей Шептицький був і депутатом в Австрійському парламенті. І найкраще, що мала Україна, особливо Галичина, - це наслідки діянь Шептицького. Проте це нове століття, тому й інші виклики. Церква покликана вести своїх вірних до вічності. Вона дбає про те, щоб людина жила з Богом. Держава ж повинна забезпечити громадян роботою, освітою, соціальним захистом.

...Інколи найкращою проповіддю є мовчання. Єпископ з Англії Антоній Сурозький одного разу промовив: «Люди, сьогодні я нічого можу сказати. Слава Ісусу Христу!». Після Служби всі присутні плакали. Вони зверталися до єпископа словами: «Дякуємо, що ви сказали, що нині у вас пусте серце, бо з нами це кожного дня». Тож інколи краще й помовчати, ніж говорити щось зайве.

Обов'язок священика зробити усе можливе. Від цього залежить і його спасіння. Успіх християнства у тому, щоб застосувати Євангеліє у житті. Тож маємо перетворювати слово проповіді у діло...

Макарію Великому у піст дали гроно винограду. Він не хотів їсти його сам, бо це себелюбство. Монах дав плід хворому братові. Той подумав, що у нього є й інші брати... Цей виноград був у руках усіх присутніх у монастирі, проте потрапив знову до Макарія. Він ж заплакав, бо у його монастирі така любов. Тож наслідуймо...».

(с) Записала Оксана Загакайло

5-02-2012c

Коментарі
#1 | veneamin1984 April 23 2012 00:55:17
#2 | lunke May 24 2012 06:09:38
entire settings will probably be changed and this may be evident within the manner in which the fake watches will seem physically.When individuals visit purchase such contemporary and fashionable timepieces cheap prom dresses , Special Occasions Dresses Bridal Gowns it;s a pleasure to become on the occasion to determine the distinction in between replicas and fakes, however it is usually advisable to purchase the replica watches if 1 cannot afford the actual ones prom dresses , which really are extremely costly brial gowns . prom dresses There are lots of shops exactly where 1 can get numerous replica watches and they; lace wedding gowns ll be fantastic possessions which you are able to put on on each occasion and wherever you go.This may provide you with a various style exactly where the replications will give an excellent appear towards the eyes and can perfectly suit your character.These timepieces are produced for the typical individuals who have the interest in
Додати коментар
Будь ласка, увійдіть на сайт під власним логіном для додавання коментарів
Рейтинги
Рейтинг доступний лише для користувачів.

Будь ласка, увійдіть під власним логіном або зареєструйтеся для голосування.

Немає даних для оцінки.
Авторизація
Логін

Пароль



Ще не зареєстровані?

 РЕЄСТРАЦІЯ 


Забули пароль?

 ВІДНОВИТИ 
Останні статті
- Управа 2011-2012
- Управа 2010-2011
- «УМХ»івці батьки та діти зустрілися на родинній вечірці від «УМХ»
- Політична комунікація як елемент демократії
- День пам’яті та примирення – найкращий спосіб вшанування жертв
Календар УМХ
Facebook
Опитування
Чи виконує організація УМХ свої цілі

Так. Повністю!!
Так. Повністю!!
20% [1 Голос]

Так. Але можна багато що покращити.
Так. Але можна багато що покращити.
20% [1 Голос]

Не дуже. Але є надія на краще.
Не дуже. Але є надія на краще.
60% [3 Голосів]

На жаль, ні ...
На жаль, ні ...
0% [0 Голосів]

Голосів: 5
Для участі в опитуваннях Ви повинні увійти або зареєструватися
Розпочато: 08/04/2009 16:28
Завершено: 29/11/2010 21:21
INSERT command denied to user '244432_phpfusion'@'185.176.43.51' for table 'fusion_online'
Зараз на сайті
- Гостей: 0

- Користувачів: 0

- Всього користувачів: 36,920
- Новий користувач: excomudhhoki
Завантажено за 0.15 сек. 546,753 унікальних відвідувачів